Matcha – napój, którego musisz spróbować

Matcha – napój, którego musisz spróbować

Matcha jest jednym z bardziej wyjątkowych napojów, obok kawy i herbaty, jest chętnie spożywana w celu pobudzenia i zapewnienia sobie odrobiny energii i choć w naszym kraju pojawiła się stosunkowo niedawno, to zyskała już sobie całkiem pokaźne grono fanów.

Skąd się wzięła matcha i na czym polega jej fenomen?

Historia herbaty matcha jest bardzo długa i sięga aż XII wieku. To właśnie wtedy buddyści i mnisi w Japonii zaczęli wykorzystywać matchę do medytacji. Ta wyjątkowa sproszkowana herbata przez kilka tygodni przed finalnym zbiorem jest chroniona przed promieniami słonecznymi. Dzięki temu zwiększa się zawartość chlorofilu w liściach, a także aminokwasów. Dzięki temu herbata ta ma charakterystyczne intensywny zielony kolor oraz całkowicie unikatowy smak. Ten napój stosunkowo niedawno zawitał do Europy na tak zmasowaną skalę. Mimo to bardzo wiele osób nie wyobraża już sobie dnia bez filiżanki charakterystycznego zielonego napoju. Fenomen matchy polega przede wszystkim na jej wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Pobudza ona w sposób nieco odmienny niż klasyczna filiżanka kawy. Dzięki zawartości L-teaniny, kofeina jest uwalniana znacznie wolniej i stopniowo. Dlatego w efekcie spożycia matchy, czujemy się zarówno zrelaksowani, jak również czujni i pobudzeni.

Przyrządzamy matchę idealną. To proste!

            Przygotowanie idealnej matchy nie jest skomplikowane. Możemy zakupić na początek zestaw matchy ceremonialnej. To najbardziej szlachetna odmiana tej herbaty oraz zestaw niezbędnych akcesoriów do jej przyrządzenia. Potrzebujemy chasenu (bambusowa trzepaczka). Pół łyżeczki proszku rozrabiamy w około 70ml wody o temperaturze maksymalnie 70-80 stopni Celsjusza. Intensywnie ubijamy chasenem do uzyskania charakterystycznej pianki i gotowe!

Matcha latte i alternatywne sposoby spożycia

            Oczywiście matchę najchętniej pija się klasycznie, ale nie każdy przepada za jej wyrazistym smakiem, jednocześnie nadal ceniąc sobie chociażby jej właściwości. Oto alternatywne sposoby przyrządzenia matchy.

  • Smoothie matcha – mieszając proszek z bananem lub innymi ulubionymi owocami, mlekiem i miodem otrzymujemy pożywny koktajl idealny na śniadanie;
  • Lody matcha – delikatny, zielony deser, który świetnie sprawdzi się w upalne dni;
  • Ciasta i ciasteczka matcha – proszek można dodawać do różnych wypieków, nadając im wyjątkowy smak i kolor;
  • Matcha latte – połączenie klasycznej matchy ze spienionym mlekiem roślinnym;
  • Matcha jako dodatek do ciast – również wiele wypieków zawiera w sobie matchę.

Matcha doskonale komponuje się z wieloma potrawami czy też smakami, dlatego warto z nią nieco poeksperymentować w naszej kuchni. Być może sami odkryjemy dania i napoje absolutnie wyjątkowe, właśnie dzięki matchy w składzie. Więcej informacji na Moyamatcha.com.